Vakantie

Lieve ouder,

Ik zie op Facebook allerlei advertenties langskomen van bijlesmeesters en apps die jou en je kind zouden kunnen helpen met rekenen en taal en voorbereiding op de cito. En ik heb goed nieuws: dat hoef je niet te doen. Huiswerk maken heeft pas enig effect op de middelbare school, blijkt uit uitgebreid internationaal onderzoek. Hoe voelt het voor jou om werk mee naar huis te nemen? Zo voelt het voor je kind ook.

Onderzoeker Harris Cooper van Duke University vergeleek in totaal zo’n 180 studies. Alleen bij middelbare schoolkinderen heeft huiswerk een gematigd positief effect op de leerprestaties, concludeert hij. Bij jongere kinderen ontstaat door huiswerk een hekel aan leren. Ze ontwikkelen een aversie tegen school en zijn minder geneigd door te studeren. Bovendien is het niet goed voor je relatie met je kind. Je rol verandert van ouder in leerkracht of politie-agent terwijl je dat niet bent.

Wat dan wel? Ik zet een aantal ideeën op een rijtje voor een spetterende vakantie.

We willen de kinderen van nu voorbereiden op beroepen die er nog niet zijn, om vragen op te lossen die we nu nog niet hebben met apparatuur die nog niet is uitgevonden. Persoonlijk denk ik ook dat we in de toekomst lang niet zoveel werken als nu en dat we kinderen dus ook moeten leren op een betekenisvolle manier om te gaan met al die vrije tijd. Dat is een bijzondere taak en als ouder kun je daarin ondersteunen. Maak bijvoorbeeld een wensenbord: een prikbord of plek op de koelkast of keukendeur waar je van iedereen de wensen verzamelt over activiteiten die je zou willen doen in de komende vakantie. Dat kan variëren van samen het spel Jachtseizoen spelen tot karten tot wandelen tot zelf lasagne maken van verse tomaten, een speurtocht uitzetten, een spelletjestoernooi van vier leuke spelletjes die je thuis hebt, een bonte avond (met familie of vrienden) waarbij iedereen een act opvoert, een liedje playbackt, een gedichtje voordraagt… Deze wensen zijn geen eisen en hoeven ook niet direct uit te komen, maar door ze te formuleren en zichtbaar te maken kun je er samen naartoe werken. En ook hierbij geldt: doe het voor! Schrijf ook je eigen wensen open laat ook die samen uitkomen!

Het is ook erg leuk om iedereen een wensendag in de vakantie te geven: op die dag is 1 persoon de regisseur (niet de dictator!) en hij mag bepalen wat er gedaan wordt. Dat kan variëren van uitslapen tot een boottocht maken tot samen pasta koken. Je kunt je kind een budget geven en die dag dan ook de portemonnee, zodat hij ook echt verantwoordelijk is. Zo rekenen en plannen ze in de praktijk en bovendien is de voorpret erg leuk! Een pinterestbord kan hierbij helpen om je gezamenlijke ideeën op te slaan. Je kunt het ook Wisseldag noemen en dan wissel je die dag van rol: jij wordt kind en je kind wordt de ouder. Hoe laat mag/moet jij dan naar bed?

oudersLezen is erg belangrijk voor kinderen. Toen ik nog leerkracht was, had ik eens een gesprek met een ouder die zei: “Mijn kind wil niet lezen thuis.” Ik vroeg welk boek zij zelf las. “Daar heb ik toch geen tijd voor,” was het antwoord. Ik zei: “Jouw kind heeft ook geen tijd om te lezen.” Dus de vraag is: Wat lees je zelf? Geef het goede voorbeeld, geniet van een boek of een artikel in een magazine. Lees af en toe een zin voor en vertel waarom het je raakt of wat je er zo grappig aan vindt. Kinderen doen je na, dat is zoveel krachtiger dan doen wat je zegt. Je kunt op een prikbord een verzameling maken van mooie zinnen of woorden die jullie tegenkomen tijdens het lezen. We vertellen in onze thema’s veel over het begin van de menselijke beschaving en als je de boeken uit de Stam van de Holenbeer leest, krijg je daar meer beeld bij, dus dat is in ieder geval een tip voor jezelf!

Voorlezen is ook erg leuk om te doen en ook heel goed voor jullie relatie. Want een goede relatie met je ouders heeft wél een grote invloed op de leerprestaties van kinderen. Je kunt vast boeken gaan lezen over het thema dat je kind op school krijgt en op deze website vind je per thema tips voor boeken. Het zijn verhalende boeken met als doel het leesplezier te vergroten. Leesplezier is belangrijk voor goede studieresultaten, dus je slaat allerlei vliegen in 1 klap. Ook zijn er hele leuke luisterboeken te krijgen in de bibiliotheek app en ook de Storytell app is een aanrader voor bijvoorbeeld in de auto.

Als je met de auto op vakantie gaat, is het leuk om de route voor je kind uit te printen zodat hij mee kan kijken waar jullie zijn. Dat is topografie in de praktijk gebracht en daarmee betekenisvol. En als iets betekenisvol is, leer je er het meest van! Wie op een andere manier reist, kan van te voren in Google maps kijken hoe je reist en waar je langskomt.

Bij DaVinci staat verwondering centraal, we kijken vol verwondering naar de wereld om ons heen en vragen ons af hoe het allemaal zo gekomen is. Verwonderingvragen stellen kun je altijd doen en in de vakantie is er ook tijd om er over door te filosoferen of wat op te zoeken. Regent het? Hoe is die druppel nou op jullie raam gekomen? Hoe ver heeft hij gereisd? Waar zou hij allemaal geweest zijn? Hoe zit dat met de kringloop van het water? Op wikikids staan veel antwoorden, maar ook YouTube en Schooltv hebben prachtige clips. Wees niet bang het antwoord niet te weten, het stellen van de vraag en het samen onderzoeken is belangrijker!

Ik wens iedereen een heerlijke vakantie vol mooie avonturen in je boeken en in het echt!

Liesbet de Waal – van Oosten